Volgens een langlevendeskundige is dit het #1 gezonde ontbijt ter wereld

Dan Buettner, onderzoeker naar een lang leven, heeft de afgelopen twintig jaar van zijn leven de gewoonten van mensen die ouder worden dan 100 jaar bestudeerd, en vooral hun eetgewoonten.

In een verborgen hoekje van Nicoya, Costa Rica, vond hij misschien wel het gezondste ontbijt ter wereld. Zoals hij het beschrijft, werden onder een rood pannendak elke ochtend om vier uur een tiental mensen van Cooperativa Nicoya wakker, staken houtvuren aan in kleiovens, kookten ketels met pittige bonen en roerden maïsdeeg met hout. as.

Een vrouw nam een ​​stuk deeg ter grootte van een golfbal, legde het op een stuk bakpapier en draaide het in de vorm van een pasteitje. Hij gooide het op een hete kleiplaat en het zwol snel op voordat het “kalmeerde” en in een perfecte tortilla veranderde. Aan de andere kant waren drie mensen bonen aan het mixen met uien, rode paprika en lokale kruiden. De bonen werden ongeveer een uur langzaam gekookt en vervolgens gemengd met rijst.

Wat maakt dit hartige, langlevende gerecht zo gezond? Maïstortilla’s zijn een uitstekende bron van complexe volkoren, laag-glycemische koolhydraten.

Houtas breekt de celwanden van maïs af, waardoor niacine beschikbaar komt (een B-vitamine die een rol speelt bij celsignalering en DNA-herstel) en aminozuren vrijgeeft die het lichaam kan opnemen. Zwarte bonen zijn rijk aan voedingsstoffen, reinigen de dikke darm, verlagen de bloeddruk, reguleren insuline en zitten boordevol kalium en vitamine B. De combinatie van bonen en rijst voorziet het lichaam van alle aminozuren die nodig zijn voor een goede voeding.

De koffie daar, gemaakt van een lokale boon, zorgt voor een boost aan antioxidanten en stofwisselingsbevorderende cafeïne.

Chilera, een saus gemaakt van azijn, wortelen en zeer hete pepers, biedt een probiotisch effect bij het ontbijt, samen met curcumine, een stof waarvan is aangetoond dat deze antioxiderende, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

Totale kosten van het ontbijt: $ 4,23.

Tortilla’s met Nixtamal

Nixtamal (kalkmaïs) betekent maïs die gedeeltelijk is gekookt met houtas of limoen. Hierdoor komt niacine vrij in de maïs, wat helpt het slechte cholesterol te verlagen, het goede cholesterol te verhogen en de spijsvertering te bevorderen. Maïs zelf bevat veel vezels, foliumzuur en B- en C-vitamines.

Totale kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 5 porties:

2 kopjes maïzena

1/4 theelepel zuiveringszout

1 1/2 kopjes warm kraanwater, plus meer indien nodig

Kunststof verpakking

Perkament (indien nodig)

Stappen:

Klop in een grote kom de maïzena met de baking soda los

Voeg water toe en meng tot er een zacht deeg ontstaat (als het mengsel geen zachte deegbal vormt, voeg dan geleidelijk met eetlepels warm water toe totdat dit wel het geval is).

Dek af met plasticfolie en zet vijf minuten opzij.

Kneed het deeg op een schoon, droog werkoppervlak gedurende één minuut zachtjes. Verdeel het in 16 gelijke balletjes, elk ter grootte van een kleine pruim.

Rol het deeg uit op stukjes bakpapier tot cirkels van 15 cm doorsnee.

Zet een bakplaat of gietijzeren koekenpan op hoog vuur tot het rookt.

Plaats het deeg in de pan en kook gedurende 30 seconden. Draai met een keukentang en kook tot het lichtbruin is.

Breng het over naar een schone theedoek en wikkel het voorzichtig in.

Heet opdienen.

Tip: Laat ongebruikte tortilla’s op kamertemperatuur komen en bewaar ze in de koelkast, stevig gewikkeld in een theedoek, gedurende maximaal een dag. Je kunt ze opwarmen en ervan genieten.

Gallo Pinto van José Guevara

De onderzoeker bezocht Costa Rica voor het laatst in 2015. Toen gaf een oudere man, Jose Guevara, hem zijn eigen recept voor Gallo pinto, het traditionele Costa Ricaanse gerecht gemaakt met rijst en bonen.

De magie van de Costa Ricaanse keuken is het vermogen om een ​​eenvoudig bonengerecht zo lekker te maken dat je het elke dag zou kunnen eten. Veel Costaricanen eten het als ontbijt, lunch en diner. Ze begeleiden het vaak met eieren en Salsa Lizano (een smaakmaker, licht zoetzuur).

Totale kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 3 porties:

  • 1 1/2 eetlepel plantaardige olie
  • 1 ui, gehakt
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels Worcestershiresaus
  • 1 1/2 kopjes gekookte zwarte bonen (of een blikje zwarte bonen van 8 ounce, uitgelekt)
  • 3 kopjes gekookte langkorrelige witte rijst
  • Zout en peper (optioneel)
  • 1/2 avocado, in plakjes gesneden, voor topping (optioneel)
  • Chilero Hete Saus (optionele garnering)
  • Gehakte koriander (optioneel garnituur)

Stappen:

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot hij zacht begint te worden, ongeveer vier minuten.

Voeg de knoflook toe en kook nog vijf tot zeven minuten of tot de groenten goudbruin zijn.

Voeg Worcestershiresaus en bonen toe. Zet het vuur lager en roer. Kook nog twee tot drie minuten.

Voeg de rijst toe en roer om de ingrediënten op te nemen. Kook en roer tot de rijst en bonen gelijkmatig verdeeld en verwarmd zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Werk af met gesneden avocado, hete saus en gehakte koriander, indien gewenst.

Stoofpotje met malse bonen, aardappel en ui

Totale kooktijd: 1 uur

Zwarte bonen, opgenomen in bijna elke Nicoyan-maaltijd, bevatten een hoog gehalte aan anthocyanen, de belangrijke flavonoïden die voorkomen in rode uien en bosbessen, en bevatten 10 keer meer antioxidanten dan een gelijkwaardige portie sinaasappelen.

Deze maaltijden zijn een belangrijk onderdeel van de Costa Ricaanse keuken. Ze zijn gemakkelijk te maken, bevatten veel voedzame groenten en kruiden en kosten minder dan $ 1 per portie. Rijk en vullend, ze zullen dienen als hoofdmaaltijd in combinatie met maïstortilla’s of rijst.

Ingrediënten voor 6 porties

1 pond gedroogde bonen, een nacht geweekt (of drie blikjes van 15 ounce, uitgelekt)

1 kopje natriumarme groentebouillon

1 Sayot-pompoen, in blokjes gesneden

1/2 wortel, geschild en in blokjes gesneden

3 rode, oranje of gele paprika’s, zonder zaadjes en in blokjes gesneden

2 grote aardappelen, geschild en in blokjes

2 theelepels gehakte coyote-koriander

1 kleine ui, in blokjes gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en peper (optioneel)

Stappen:

Als u gedroogde bonen gebruikt, laat de bonen dan uitlekken. gooi het weekwater weg.

Doe de bonen in een grote pan en voeg de groentebouillon toe. Voeg indien nodig water toe om de bonen te bedekken. Laat de bouillon koken. Zet het dan onmiddellijk aan de kook. Kook gedurende 25 minuten.

Meng met de rest van de ingrediënten. kook nog ongeveer 25 minuten, of tot de bonen gaar zijn, af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.

Voeg voor het serveren zout en peper naar smaak toe. Geniet ervan alleen of met tortilla’s of rijst.

Bron: FOXreport.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Weblog Meppel