Een krachtige magnetische storm raakt ons als een hamer

Astronomen melden een verwachte geomagnetische storm die ons op 6 november zal treffen. Volgens gegevens van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Agency (NOAA) zal het van de G2-G4-klasse zijn. Lichte verstoringen van communicatienetwerken en zelfs internetstoringen zijn mogelijk op plaatsen in Europa en Azië, en ’s nachts op de 7e en boven de VS, meldt Meteo Balkans.

Laten we niet vergeten dat magnetische stormen zijn onderverdeeld in vijf categorieën: G1 “zwak”, G2 “gemiddeld”, G3 “sterk”, G4 “zeer sterk” en G5 “extreem sterk”.

De oorzaak van deze storm is het uitgestoten plasmadeel van de zonnevlek AR3477, die op 4 november uitbarstte. Toen registreerden astronomen van het Institute of Applied Geophysics van NASA een zonnevlam van hoge intensiteit: M4 (R1) in het röntgenbereik. De uitbarsting ging gepaard met een coronale massa-ejectie met een snelheid van 700-900 km/s.

De intensiteit van de röntgenstraling van zonnevlammen wordt aangegeven met de Latijnse letters A, B, C, M, X, waarbij X de krachtigste zonnevlammen aangeeft.

Hoewel de explosie geen X-klasse was, was deze veel krachtiger dan eerdere uitbarstingen. Eén reden is dat de uitbarsting zelf meer dan 40 minuten duurde.

Het gevaar voor een nieuwe uitbarsting is niet optimaal, omdat de komende uren de zonnevlekken AR3340, AR3435, AR3438 en AR3442 op de aarde gericht zullen zijn. Het is mogelijk dat er een nieuw deel plasma uit wordt gestoten, wat de planeet zou kunnen bereiken en een geomagnetische storm van de G3-G4-klasse zou kunnen veroorzaken. Volgens astronomen stijgt de kans op een sterkere uitbarsting tot 75-80%.

Wanneer moeten we een geomagnetische storm verwachten na de uitbarsting?

De hoofdstroom is richting de aarde gericht, wat op 4 november 2023 een sterke magnetische storm zal veroorzaken.

Wat kan de magnetische storm met ons doen?

Meestal hebben de hierdoor veroorzaakte stoornissen een negatieve invloed op ouderen en mensen met een zwakke immuniteit. Wie gevoelig is voor de verschijnselen kan last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, malaise, wisselende bloeddruk en een slechte concentratie.

Wat is een geomagnetische storm?

Geomagnetische stormen zijn grote en plotselinge verstoringen in de waarden van het magnetische veld van de aarde, veroorzaakt door de interactie met de zonnewind. Wanneer er vanuit een van de actieve gebieden van de zon een uitbarsting wordt waargenomen, komt er een stroom plasma vrij in de interplanetaire ruimte, die wordt gelanceerd met een snelheid tussen 600 en 900 km/sec. Het duurt gewoonlijk ongeveer twee dagen voordat deze stroom de aarde bereikt. Geladen deeltjes slagen erin de poolgebieden te doordringen en veroorzaken de vorming van krachtige stroomsystemen rond de evenaar en poolcirkels.

Hoe kunnen we onszelf beschermen?

Tijdens geomagnetische stormen adviseren artsen een dieet te volgen met fruit en groenten, zonder dierlijke vetten. Meer water drinken helpt ook veel. Breng een paar uurtjes buiten door, maar overdrijf het niet met de wandelingen.

De consumptie van zwaar voedsel wordt niet aanbevolen, evenals langdurige stagnatie in gesloten ruimtes zonder frisse lucht./Zdrave.to

Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur zult vinden!

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Weblog Meppel